Nov 20, 2011

Petua Imam Syafi'e



Empat perkara menguatkan badan..
1. makan daging
2. memakai haruman
3. kerap mandi
4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan...
1. banyak berkelamin (bersetubuh)
2. selalu cemas
3. banyak minum air ketika makan
4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata...
1. duduk mengadap kiblat
2. bercelak sebelum tidur
3. memandang yang hijau
4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakkan mata...
1. memandang najis
2. melihat orang dibunuh
3. melihat kemaluan
4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran...
1. tidak banyak berbual kosong
2. rajin bersugi (gosok gigi)
3. bercakap dengan orang soleh
4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR...
1. TIDUR PARA NABI Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit danbumi.
2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBAMiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.
4. TIDUR SYAITAN Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

* Kalau ada kesudian .. Tolong sebarkan maklumat ini kepada saudara Muslim - Muslimat yang lain agar menjadi amalan kepada kita semua. Ilmu yang bermanfaat ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya meskipun dia sudah mati..

Nov 15, 2011

Pengalamnku bermain Gamelan

Salam semua kawan2..
dah lame dah aku xmenulis ni..heee..maklumla..aku bukannya penulis..*_*

kali ni aku nak share pngalaman aku..pengalaman ni dah lme dah..time sem 1 di UMT ri 2..
(kirenyer cam "flash back" la)..hi2x..
sbnarnyer mggu ni aku bz gle..tp aku nak rhat skit. smbil2 tu curi masa menaip skit ni haaa...

time sem 1 dlu..ktowang kne ambik 1 subjek ni..sume student wajib ambik..
HUBUNGAN ETNIK..xleh drop..wajib!!!..
alkisah la kan...
----(amboi smgtnyer baca..kah3xx..xpe2..truskan.lalala8x)

al-kisah dlu..
lam subjek ni ade 1 keje kusus..so ktwang pilih la satu tajuk..
tajuk die....jeng..jeng..jeng...gamelan!!!..hihi...
nak taw lbh lanjut sal gamelan x?..haa..klik la ni...(sape punyer blog ntah)..hee

keje kusus tu kne present..igtkan boleh la present depan sume org..tp...hurmm..
present kat depan lecturer jew..hihi...
pelik erk??? knape nak present depan sume kwn2?..haha...

sbb....
-----(haa bz body la tu)..hakhakhak3x..

kwn2 group lain xpasti la nak ke x..tp aku mmg nak present dpn org..sbb ..
nak tunjuk n share ngn kwn2 pnglaman aku ni la...
1st time kot main GAMELAN....hihi....syok gile...
aku igt lg code2 die tu...ni haa...

5i6i665 5i6i665
5323235 5323235
5i6i665 5i6i665
5323235 5323235
5i6i665 5i6i665
5323235 5323235

sbb dlu kwn2 xleh tgk..kali ni aku nak bg la u ollzz tgk...kat bawah ni ade vdeo die taw..tgk la..
Semoga u ollzzz enjoy..bye2...TQ baca..


video

in this vdeo : honey shafie, fendyshams, hairil asyraf, saranya, ridzuan rahim, ahmad adha, hafizah, dan nabiha..xlupe jgk..jurucamera: fatin*_*

Sep 22, 2011

kisah Luqman al-Hakim dan anaknyer


Pada suatu hari, Luqman al-Hakim dan anaknya pergi ke pasar di mana Luqman ingin memperlihatkan kepada puteranya perbandingan antara pandangan manusia dan pandangan Tuhan.

Luqman dan anaknya membawa seekor keldai. Luqman naik ke atas keldai mengenderainya, sedangkan puteranya berjalan kaki mengiringi keledai tersebut.

Waktu manusia melihat keadaan tersebut, maka mereka berkata, "inilah orang yang tidak kasihan kepada anaknya. Dia bersenangan di atas keldai, sedangkan anaknya berjalan kaki".

Maka Luqman menaikkan anaknya duduk di atas keldai bersama-sama dengannya. Luqman di depan anaknya di belakang. Tidak lama kemudian dilihat oleh manusia yang lain, mereka berkata, "Wah! Dua orang di atas keldai. Kenapa tidak dinaiki tiga orang sekaligus? (Supaya keldai cepat matinya)."

Luqman pun turun dari keldai dan anaknya sajalah yang berada di atas keldai itu. Tidak lama kemudian manusia yang lain berkata pula, "Wah! Orang tua berjalan kaki dan puteranya mengederai keldai."

Mendengar itu anaknya turun dari keldai berjalan kaki beserta orang tuanya. Dilihat lagi oleh manusia, mereka yang melihatnya berkata, "Kok, keldainya kosong tidak dikenderai, dan aneh! Kedua orang ini hanya berjalan kaki saja mengiringi keldai!".

Dari kejadian ini Luqman secara langsung mengajar anaknya dengan kejadian yang terjadi sebagai pengalaman, bahawa demikianlah apabila kita memandang terhadap makhluk dan terpengaruh kerana makhluk. Hal yang demikian tak ada hasilnya dan tak ada faedahnya. Maksudnya, Luqman mengajarkan kepada anaknya bahawa hubungan yang menenteramkan jiwa dan menyenangkan hati ialah hubungan kita dengan Tuhan. Hanya semata-mata pandangan Allah dan bukan pandangan manusia. Meskipun lahiriah kita sendirian, tetapi pada hakikatnya kita berserta Tuhan. Inilah makna dari perkataan alim besar Muhammad bin Aslam radhiAllahu `anhu:

"Apa perduliku antaraku dengan makhluk, adalah pada permulaan dalam sulbi orang tuaku, aku sendirian, kemudian aku berpindah ke dalam perut ibuku, aku sendirian, kemudian aku masuk ke dunia juga sendirian, kemudian rohku dicabut, juga sendirian, kemudian aku pun masuk dalam kuburku sendirian pula dan datanglah kepadaku Malaikat-malaikat Munkar dan Nakir menanyakan pertanyaan-pertanyaan kepadaku dalam keadaan aku sendirian pula. Kemudian amal baikku dan dosaku ditimbang dalam timbanganku, juga aku sendirian. Andainya jika aku dikirim ke syurga, aku sendirian, dan jika dikirim ke neraka aku pun sendirian pula. Maka apakah hubungan dengan manusia-manusia selianku?"

"Wahai sekalian manusia, bertaqwalah kepada Tuhan kamu, dan takutilah akan hari (akhirat) yang padanya seseorang ibu atau bapa tidak dapat melepaskan anaknya dari azab dosanya, dan seorang anak pula tidak dapat melepaskan ibu atau bapanya dari azab dosa masing-masing sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah itu adalah benar, maka janganlah kamu diperdayakan oleh kehidupan dunia, dan jangan pula kamu diperdayakan oleh bisikan dan ajakan Syaitan yang menyebabkan kamu berani melanggar perintah Allah." (Luqman: 33)

Sekarang sudah jelas, bahwa lakukanlah apa yang kau putuskan dan semua itu punya risiko, jangan terlalu takut dengan kritikan orang, sebab apapun yang anda putuskan tetap saja orang lain akan mengkritik bahkan anda diam pun akan dikritik, lakukanlah yang terbaik dengan risiko yang paling kecil. Cukuplah dengan pandangan Allah s.w.t atas kita. Pandangan Tuhanlah yang berfaedah . Penglihatan manusia atas kita, seperti menghormati kita, memuliakan kita, membesarkan kita dan lain-lain lagi. Cukupkan saja dengan pandangan hati, keyakinan hati bahawasanya Allah s.w.t melihat kita, memelihara kita dan menjaga kita.

Apa gunanya mengharapkan amal bakti dan taat dengan balasan wang ringgit atau keselesaan hidup di dunia ini sedangkan diri berada dalam kemurkaan Allah. Dan tidaklah bererti ketinggian ilmu yang dimiliki di samping kedudukan yang mulia di sisi makhluk sekiranya diri berada dalam pandangan kemurkaan dari Allah.

Pendek kata buatlah apa sahaja kebaikan dan ketaatan dan milikilah apa sahaja kesenangan dan keselesaan hidup, tetapi jika ianya tidak mendapat keredhaan dari Allah Taala atau mencari kemuliaan supaya dihormati orang, maka tidaklah berbaloi segala usaha dan pemilikan yang diterima.

Dengan demikian fahamilah wahai diri,

Biarlah amal sedikit, atau ilmu yang sedikit asalkan Allah sentiasa meredhai hal diri kita;

Biarlah tidak termasyhur, hina dan keji pada pandangan manusia asalkan Allah meredhai hal kita;

Biarlah hidup sederhana atau melarat dan terpenjara di dunia ini, asalkan hal diri kita sentiasa dalam keredhaan Allah.

Cukuplah.....dan memadailah dengan keredhaan Allah itu kerana tidak ada apa lagi yang lebih baik selain daripada mendapat keredhaan Allah

Dari Ibnu Abbas radhiAllahu `anhu, katanya: Pada suatu hari aku berada dibelakang Rasulullah sollallahu `alaihi wasallam (boncengan), lalu baginda bersabda: "Wahai anak, peliharalah Allah nescaya (Dia) akan memelihara kamu, peliharalah Allah nescaya (Dia) akan berada dihadapan kamu, dan jika engkau memohon maka memohonlah kepada Allah, dan jika engkau meminta pertolongan maka mintalah pertolongan kepada Allah, dan ketahuilah bahawa sekiranya umat berkumpul (bersepakat) untuk memberikan suatu manfaat kepadamu, nescaya mereka tidak akan mampu berbuat demikian melainkan dengan sesuatu yang telah ditetapkan (ditakdirkan) oleh Allah, dan sekiranya umat berkumpul (bersepakat) untuk mendatangkan bencana ke atas kamu, nescaya mereka tidak akan mampu berbuat demikian melainkan dengan sesuatu yang telah ditetapkan (ditakdirkan) oleh Allah. Dan telah diangkat segala pena dan telah kering segala buku." (Hadis Hasan Sahih Riwayat Iman Tarmidzi)

Kandungan nasihat ini mengandungi dua pengajaran:

1) Mengingatkan umat manusia bahawa mereka adalah makhluk yang lemah, kuasa mereka sangat terbatas, mereka tidak akan dapat mencapai apa yang mereka hajatkan tanpa bantuan pihak yang lain.

2) Mengingatkan umat manusia betapa kuasa Allah yang tiada tara dan batasannya. Segala penghuni langit dan bumi tunduk kepada ketentuan-Nya. Jadi atas dasar inilah maka manusia mestilah memohon sesuatu hanya kepada Allah. Kecuali dalam hal-hal biasa yang termampu dikerjakan oleh manusia, seperti mengangkat suatu barang, meminjam sesuatu dan lain-lain. Namun demikian kita juga mesti memohon kepada Allah agar dipermudah jalan untuk mendapatkannya. Selain itu juga wajib diketahui bahawa memohon pertolongan kepada Allah atau berdoa kepada-Nya mestilah secara langsung secara terus menerus kepada-Nya.

Tidak ada orang yang dapat memberi manfaat dan mudarat tanpa izin Allah:

Rasul sollallahu `alaihi wasallam menerangkan kepada Ibnu Abbas radhiAllahu `anhu bahawa sekiranya sekalian umat atau makhluk berkumpulan dan bersatu untuk memberi manfaat kepadanya ataupun sebaliknya mereka bersatu dan berkumpul untuk mendatangkan mudarat kepadanya, namun semua itu tidak mungkin akan terjadi kecuali apa yang telah dituliskan untuknya di Luh Mahfudz sejak azali.

Oleh sebab itu kita tidak seharusnya terlalu gembira atau berduka terhadap sesuatu yang dilakukan oleh orang lain terhadap diri kita. Kerana kita yakin bahawa segala-galanya adalah di dalam ketentuan Allah. Kalau di dalam ketentuannya tidak ada keputusan untuk memberikan sesuatu kepadanya, nescaya dia pasti tidak akan dapat memperolehinya walaupun seluruh makhluk bersatu berusaha untuk menolongnya. Demikian sebaliknya kalau ditentukan bahawa ia akan mendapatkannya, walaupun seribu halangan, pasti ia akan memperolehinya juga.

Allah berfirman: Dan jika Allah kenakan bahaya kepada engkau maka tidak ada yang dapat melepaskannya melainkan Dia. Dan jika dia mahukan kebaikan kepada engkau maka tidak ada yang dapat menolak kurnianya itu. (Yunus: 107) [copypaste]

: hidup kite ni subjektif . . ade yg suke. . .n ade yg xsuke...itu adalah normal..kalo sume org suke..org tu bermasalah..sape stuju?...(so jgn tkot kalo ade yg xsuke..kite normal oke)haha*_*


Sep 3, 2011

Aku bukan penulis..TP......

Salam to ollzz readerzz...~~

entry kali ni..aku nak share sumtin ngn korang..bout myself..
bkn nak cter byk la..nk cite sket je...
eh2 jap..korang nak ke dgr law aku cite ni...??
eh dengar plak...silap2..
[correction]...korang nak ke baca law aku cite ni??hihi...(kalo nak angguk la)haha..
tgk tu..law nak, agguk la dlu..hik3x...
eh fendyshams ni..nak cite ke x ni?..
msti korang ckp cmtu kan lam ati..
bia la..ade aku kesah..haha..(grau je)
ha..bout myself..antaranya..aku suke gurau2..hihi..
tak gurau xmesra kan..tol x?..

okeh2...back to our topix..

"Aku Bukan Penulis"
jujur..sejak dari dlu lg..aku mmg xske mnulis..
tadika..sek rendah...sek menengah...aku mmg xpnh mnulis kalo bkn sbb keje skol n exam..
jgn harap la aku nak mnulis..
(surat cinta ade la skit2)haha...zaman tah pape kan...
seb bek bdak tu rply gak even tulisan burok pom..haha...dah2..xnak ckp sal ni..haha...law nak..
kne request la..haha...:p

amboi2...jgn semangat sgt baca...hehe..

smbung2...

"Aku Bukan Penulis"
aku byk sgt cte yg bole nak share ngn korang..tp ..
aku lbih suke bercerita..bukan mnulis..
xbez la nak mnulis ni..bkn nak jadi sasterawan pom..hik3x...
eh..sasterawan ke..btol kan..bab2 tulis ni sasterawan jgk kan?..(kalo silap gtaw)haha

"Aku Bukan Penulis"
bg aku la kan...mnulis ni lecer je..mnulis xselaju bercakap..
t idea lari..haha..seb bek smpat kejar...
kalo nak start mnulis tu,,bukan men payah,,,
tp ble dah mnulis tu..baru ade idea tmbahan..
xmacam berckp..intro spontan..tayah berpikir kan..hehe..(eh..kne gak la pk skit2)hehe

"Aku Bukan Penulis"..
TAPI..
skrang..aku kne blajar mnulis..aku kne blajar berjinak2 ngn mnulis...aku kne blajar cmne nak mnulis ngn baik..
SBB...
my vision...perlukan pnulisan..berjeler2 lak tu..haha..

eh dah mgrib la..[7.15 ptg]
stop dlu la..sje je menceloteh jap ptg2 ni...xercise jari...peluh jgk..haha..

lastly...
"Aku Bukan Penulis" TAPI "fendyshams nak menulis, ..for my future" ~~*_*




Aug 30, 2011

Duit Raya utk u ollzz~


nak! ambik la...ikhlas dr fendyshams..hik3x*_*

Selamat Hari Raya Pertama~~~hiiii
Maaf Zahir Batin

Aug 29, 2011

Edisi Khas Syawal : Salam Aidilfitri 1432H


indahnya sungguh di hari raya..
ramainya org bersuka ria....
adikku manis...cntik bergaya..
bolehkah abg ikot bersama?..

fuh..lme xnyanyi lagu rye...time ni la bole nyanyi pom kan..
oke2..dah3x...

Assalamualaikum w.b.t.....

kehadapan semua keluarga, dan sahabat :
yang mengenali diri ini...
dan juga..
kepada yang baru je nak kenal diri ini..

Dikesempatan ni..
aku nak mintak maaf ngn korang sume
kalo2 la selama ni..
aku ade wat salah ke pape ke..
samada sengaje ke x..
aku mintak maaf erk..
aku mintak maaf dr ujung rmbut ke hjung kaki....

aku tahu..
selama ni aku byk wat silap
aku byk mnyakitkan hati u ollzz
aku byk mlukakan perasaan u ollzz

kini aku sedar..
aku hanyalah manusia biasa..
manusia yang xprnah terlepas drpada buat silap..
manusia yg sentiasa memerlukan teguran...
dan manusia yang sentiasa perlu mminta kemaafan...

kini..aku berusaha..
hari demi hari..
untuk mngubah diri aku...
moga..hari yg bakal ku lalui..
lebih baik daripada hari ini dan hari sblomnyer...
moga..diri ini...
lbih baik daripada diri ini yg sblomnyer..
dan moga...hati ini
lebih bersinar drpada sblomnyer..


sekali lg..
sempena syawal yang mulia ni...
aku nak mintak maaf byk2 kalo ade salah n silap..
sepangjang perkenalan kite..
smoga ...
selepas ni..persahabatan kite..silaturrahim kite..n ukhwah kite..
diberkati Ilahi
berpanjangn hingga ke akhirat,,,,

AMINNN...


Jari disusun, maaf kupinta...Hati terbuka menyinari jiwa..
Sempena Syawal menjelang tiba,..moga2..berkat sentiasa....

Salam Idulfitri kpd semua...Maaf Zahir & Batin ~~*_*









Jun 18, 2011

my twitter...

ehem3x...
salam sume kwn2..
korang sume shat x?..ke ade yg demam..law demam gtaw la..hehe
tp aku rse sume ok kan..law x xkan bole on9..kan2x?..tp ade je yg demam on9..die ckp.law on9, bole baik demam 2..hahaha...tah pape..(ade ke cm2?)..
tah pape la intro aku 2..haha...sje nak jd kwn yg caring...
walaupom ade yg xknl aku ni bace, aku stil caring kat die..ahakz3x...
law knl ape lg kan..kah3x...

sebenarnyer....
entry aku hari bkn nak ckp sal kesihatan pom..
sbnrnyer sje je mnulis..nak gtaw yg blog aku ni..aku ade bela sekor binatang...
mungkin ade kwn2 yg xpasan..tp xpe la...lps ni cari erk...
binatang aku bela 2 burung...
tp ni bukan sembarangn burung taw..
burung ni aku dah antar die p kursus...bijak wooo!!!!
burung aku 2...(jgn salah phm)haha
burung aku 2..aku khaskan utk twitter aku...
oppsss..lupe nak gtaw..aku pom ade twitter gak...
sape2 yg nak follow twitter aku nnti bole je...
tp cmne erk nak follow???
xyah wisau la..senang aje
korang tangkap je burung twitter aku 2...
burung 2 liar skit..pndai2 la kejar..haha
then tekan aje...sekelip mata aje..dah bole tgk my twitter...
bile dah bukak 2..pndai2 la follow ye...
yg xde twitter agy..bole la buat...bez jgk..hik3x..

dah abez erk baca...??aha2x
cuba la tekan burung aku 2...law xjumpe..jgn bimbang..ni aku bg gambar die..
payah gle nak ambik gambar die..xske bergambar kot..ahaha


haaa.....ni dia..bapak besar....
yg aku bela 2..tgh terbang2...slmt jd my followers yea...*_*..bye2

Jun 17, 2011

Hold My Hand



like diz song!!!

video

I hear the flower’s kinda crying loud
The breeze’s sound in sad
Oh no
Tell me when did we become,
So cold and empty inside
Lost a way long time ago
Did we really turn out blind
We don’t see that we keep hurting each other no
All we do is just fight

Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold My Hand
There are many ways to do it right
Hold My Hand
Turn around and see what we have left behind
Hold My Hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

Children seem like they’ve lost their smile
On the new blooded playgrounds
Oh no
How could we ignore , heartbreaking crying sounds
And we’re still going on
Like nobody really cares
And we just stopped feeling all the pain because
Like it’s a daily basic affair

Now we share the same bright sun,
The same round moon
Why don’t we share the same love
Tell me why not
Life is shorter than most have thought

Hold My Hand
There are many ways to do it right
Hold My Hand
Turn around and see what we have left behind
Hold My Hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

No matter how far I might be
I’m always gonne be your neighbor
There’s only one small planet where to be
So I’m always gonna be your neighbor
We cannot hide, we can’t deny
That we’re always gonna be neighbors
You’re neighbor, my neighbor
We’re neighbors

So Hold My Hand
There are many ways to do it right
Hold My Hand

Turn around and see what have left behind

So Hold My Hand
There are many ways to do it right
Hold My Hand
Turn around and see what have left behind
Hold My Hand my friend
We can save the good spirit of me and you
For another chance
And let’s pray for a beautiful world
A beautiful world I share with you

Jun 15, 2011

Bola Oh Bola!!!!

salam kwn2..ni kali kdua aku mnulis btol2..hehe
tp kali ni bukan nak mnulis sgt pom..juz nak share pic je...
pic ni tym aku p tgk bola baru2 ni..(11/6/11)
Piala FA
Terengganu lwn Kelantan kat stadium bukit jalil..
bez gle g...xsia2 sbb tganu menang 2-1..hehe..
tahniah2..

btolak 10/6
aku g ngn adik aku n geng2 sekampung...
bkumpol kol 9.30 mlm...igtkan nak btolak kol 10.00 mlm...
tggu punye tggu...last2 kol 1.00 pg baru btolak..huhu..
tggu bas dr kg len..nak g skali konon...paceroh tggu..ahakzzz!!
sapa dinung lbih kurang kol 10.00 pg kot..awl gle..bola start 8.45 mlm..huhu

sapa awl tp xtaw nak watpe..
then aku ngn adik aku p la care4 blakang stadium 2..lepak2 jap
rancang nak tgk KL ganster tp xde lak wayang c2..huhuhu(geram gle)
then mmbe2 men snuker je..
snuker pom snuker lah..ok gok..op3x..




ni pic aku n adik aku tym kat care4..atas meja 2 tiket bola...*_*


haaa...ni besar skit..hik3x...


ni b4 masuk stadium...

ni kat dlm stadium..aku duk tingkat pling atas..hehe...
gayat jgk aku awal2..lps bberapa saat 2 oke aje..^_*...

player ganu tgh waminup b4 prlawanan start...

penyokong setia Terengganu...fendyshams n fahmyshams

ni je la kot aku nak share..xbyk pom..tp pngalaman yang aku dpt xdpt digambarkan kat cni..btapa hepynyer...hehe..
kan tganu kne tinggal 1-0 ngn klate..tym 2 pnyokong tganu diam je..xde mood...haha...
tym masa tambahan 2...(plik je ayat)haha...
tym masa tmbahan nak abez 2...igtkan tganu dah kalah..
aku ngn adik aku bru je nak turun tangge..nak kuar stadium..hehe..
tibe3....
GOLLLL!!!!!
trus aku naik balik..haha...klakar2...
tym 2 2 saat g nak abez mase..fuh...syukur3x..

lps 2..geng2 tganu xputus2 bg sokongn...smpailah akhirnye tganu menang...2-1...
aku ckop kagum ngn player tganu ni...xputus ase..
moral of the story...
gunelah pluang selagi kita berpluang...
hargailah masa kerana masa e2 sgt penting wlaupom satu saat...
satu saat tu mmpu mgubah segala2nye...hik3x...
smpai disini dlu coretan sy...-fendyshams